články do novin - fotografie - reportáže

Žatecký a Lounský deník

27.07.2010 00:00

Knihovna v Lounech je správný dům č.1

LOUNY (Ondřej Cvešpr) V sobotu 24. července byla slavnostně otevřena nová budova lounské knihovny. Projekt se před lety zrodil v představách Dagmar Bahnerové, její dnešní ředitelky. Již jako knihovnice měla sen o přestěhování knihovny do lepších prostor. Když se pak před pěti lety stala ředitelkou městské knihovny, začala aktivně pracovat na uskutečnění své vize.  V určitém ohledu navázala na práci svého předchůdce pana Markvarta, protože i on měl obdobný nápad. Paní ředitelka Bahnerová však pro projekt získala podporu města a po pěti letech snažení se sen stal skutečností.

Dílo se opravdu zdařilo. Tuto knihovnu mohou ostatní města Lounským opravdu závidět. Poté, co vstoupíte z Mírového náměstí do historické budovy bývalé radnice a později soudu, máte vedle sebe oddělení pro dospělé. Pokud ale neodoláte a vyjdete po schodech do patra, dostanete se ke vstupu do dětského oddělení, které se rozrostlo a je ve srovnání se starým oddělením mnohem hezčí. Studovně se dostalo modernizace v podobě nových počítačů a dalšího nezbytného vybavení. Pro studenty třetího věku a účastníky ostatních aktivit knihovny bylo vybudováno téměř jedno celé patro.

Na nádvoří, ozdobené malou fontánou, je pro návštěvníky knihovny připraveno několik stolků s posezením. Přes nádvoří se lze dostat do kavárny a do výtvarné dílny, která je však pro veřejnost nepřístupná. Knihovna pamatuje i na handicapované spoluobčany, je tudíž bezbariérová - do patra se lze dostat výtahem, a nevidomí se v knihovně mohou orientovat podle nápisů psaných slepeckým písmem. Všude je více místa a nechybí ani spousta krásných květin na zkrášlení už tak útulného prostředí.

Skvělým nápadem bylo zapojit do stěhování knihovny širokou veřejnost. Na pracích při přípravě domu staré radnice se podíleli mnozí čtenáři knihovny. Není obvyklé, aby živé řetězy ze stovek lidí, pomáhaly stěhovat knihy. Studenti a čtenáři třetího věku šili polštáře na posezení v jednotlivých odděleních. Lidé se také podíleli na výmalbě interiéru knihovny, i když v mnohem menším počtu. Je však jisté, že si jak knihovníci, tak čtenáři novou knihovnou polepšili. Jsou na ni určitě právem hrdí.

Starosta města ing. Kerner tak mohl spolu s ředitelkou knihovnu slavnostně otevřít a popřát jí spoustu spokojených návštěvníků. Knihovna tak nyní sídlí v budově s číslem popisným jedna. A v tom je určitá symbolika. V tuto sobotu nová knihovna „prvním“ lounským domem rozhodně byla, tak ať jím tento kulturní stánek zůstane i nadále.

Slavnostní otevření knihovny bylo spojeno ještě s další, neméně zajímavou událostí. Lounský starosta předával vysvědčení studentům třetího ročníku akademie třetího věku. Po skončení předávání obdarovali studenti své učitele malými, ale krásnými dárečky. 

Kontakt

Ondřej Cvešpr

ondra@cvespr.cz

737 062 614

Vyhledávání