články do novin - fotografie - reportáže

Lounský Press

05.05.2010 00:00

O studium na gymnáziu je velký zájem

 Ve čtvrtek 22. dubna nastal čas přijímacích zkoušek na lounské gymnázium. Některé školy využívají formu vstupního pohovoru, jiné školy nabírají žáky na průměr a některé další přijímací zkoušky nemají. Lounské Gymnázium používá formu písemných testů od společnosti Scio. Tento rok se na přijímací zkoušky dostavilo přes osmdesát uchazečů. Na nižší gymnázium- 8 letí studium – bylo přijato 29 studentů s jedním odvolacím místem. Na vyšší čtyřleté studium bylo přijato 35 studentů. Testy se psali v následujícím pořadí OSP (obecné studijní předpoklady) – souhrn matematiky a českého jazyka spojený s praktickým vyhledáváním v tabulkách. Další se psala Matematika a jako poslední Český jazyk. Několik uchazečů o přijetí na osmileté gymnázium mi sdělilo své důvody a někteří i své pocity ohledně testů.

Filip Jarý chtěl na Gymnázium sám a jeho rodiče s jeho návrhem souhlasili. Na gymnáziu má již několik kamarádů, od kterých se ostatně dověděl o možnosti odejít z páté třídy. Rozhodl se tak proto, že si myslí, že na gymnáziu to pro něj bude lepší a víc se toho naučí.

Sarah Abdeslamové tuto možnost navrhli rodiče a nejdříve se jí moc nechtělo, ale pak se kvůli svým kamarádům rozhodla, že přijímačky alespoň vyzkouší. Po prvním testu se cítila dobře, i když byl těžký.

Zájemců o studium na vyšším gymnáziu bylo také dost a několik mi také odpovědělo.

Alena Polanská ani o jiné škole než o Gymnáziu neuvažovala. S návrhem přišla sama a její rodiče nic nenamítali. I jí připadal první test sice těžký, ale ne nijak zvlášť. „Větší strach má spíše z Češtiny a Matiky.“- odpověděla na otázku co se jí zdá horší.

Poslední otázanou byla Klaudie Egermayerová. I Klaudie o jiné škole neuvažovala, navíc ostatní školy se jí nelíbily tak jako Gymnázium V. Hlavatého. Test z OSP(občanské studijní předpoklady) jí navíc připadal v pohodě. „Horší bude spíš matika.“ Prohlásila, když jsem se jí zeptal, co považuje za nejhorší test.

 

Kontakt

Ondřej Cvešpr

ondra@cvespr.cz

737 062 614

Vyhledávání