články do novin - fotografie - reportáže

Lounský Press

17.05.2010 00:00

Studenti středních škol volili do parlamentu ČR

 

Ve dnech 26. až 28. dubna 2010 proběhly na gymnáziích a středních odborných školách historicky první studentské volby. Studenti těchto škol ve věku od patnácti let volili politické strany, hnutí a koalice, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Tato akce je pořádána nadací Člověk v tísni. Ani lounské gymnázium nezůstalo pozadu a k akci se připojilo.

Hlavní zásluhu na účasti měl p. Řeřicha, který s nápadem přišel a přípravě a organizaci věnoval spoustu času. Tři týdny předem byla ustanovena tříčlenná volební komise z řad studentů gymnázia.  Dle předsedy volební komise, Vladimíra Chlouby, je tato akce hlavně na zkoušku, aby studenti poznali, jaké to je volit. Účast se mezi jednotlivými třídami dost lišila. Dá se říci, že platilo, čím mladší, tím větší zájem.

Cílem voleb bylo zjistit názor mladé generace na aktuální problémy, prověřit jejich ochotu o zapojení se do veřejného života a ochotu jít volit. Studentům by volby měly prakticky přiblížit základní principy demokracie a blíže seznámit budoucí voliče s volebním systémem v naší republice. V neposlední řadě by měly přispět ke zvýšení účasti voličů mladší generace ve volbách. Studentské volby byly naprosto přesnou kopií reálných voleb. Každá škola si ustanovila vlastní volební komisi, která na závěr sečetla hlasy. Také byla připravena urna a zástěna pro volby. Vše navíc probíhalo stejně jako u normálních voleb – volič přišel, proběhla kontrola jeho identity, vzal si lísteček a za plentou odvolil. Volební lísek byl také identický se skutečným a je rovněž ve stejném losovaném pořadí jako originál. Po sečtení hlasů byly výsledky předány učiteli – garantovi voleb – a odeslány na vyhodnocení nadaci Člověk v tísni.

Asi by Vás zajímalo, jak studentské volby dopadly, kdo vyhrál a která strana u mladých propadla. To bohužel prozradit nemůžu. Na to si musíme počkat. Výsledky budou zveřejněny až po volbách skutečných, organizátoři nechtějí volby ovlivnit. 

Kontakt

Ondřej Cvešpr

ondra@cvespr.cz

737 062 614

Vyhledávání