články do novin - fotografie - reportáže

Lounský Press

21.07.2010 00:00

Po ceně útěchy se všichni ohlíželi

V sobotu 17. července proběhl v Černčicích již 12. ročník hasičských závodů „O pohár Starosty obce Černčice“. Závodilo se v královské disciplíně „Požární útok“. V ní mají soutěžící za úkol nasadit a spojit hadice, doběhnout k terčům a oba zasáhnout. Jedná se o jednu z nejtěžších disciplín, jelikož celkový výsledek závisí na souhře týmu. Pokud chybuje jeden, zpomalí celé mužstvo a to se podepíše na celkovém čase. Závod běží sedm hasičů: dva u kádě s vodou, jeden u čerpadla, čtyři pak běží s hadicemi a z nich dva mají za úkol zasáhnout proudem vody dva terče. Soutěží se ve dvou kolech a časy obou kol se sčítají. 

Na závodech má každý tým svoje vlastní vybavení, ale síla čerpadla je dle normy regulována na určitou hranici, aby byla zaručena nejen poctivost a vyrovnanost závodu, ale i bezpečnost při celé akci. Bez přetlakového ventilu by družstva se slabšími čerpadly měla výhodu a ta se silnějšími kompresory by naopak byla v nevýhodě a mohlo by dojít ke zranění. 

Jelikož v sobotu pršelo, byla na místě otázka, jak počasí ztěžuje podmínky závodu. Zeptal jsem se velitele černčických hasičů p. Palečka: „Počasí závod velmi ztěžuje, jelikož se koná na fotbalovém hřišti a tráva po dešti klouže a to se negativně podepisuje na výsledných časech.“ Pro běžce je mnohem obtížnější udržet stabilitu s požární hadicí v ruce, a tak došlo i k několika pádům. 

V závodech soutěží muži a ženy odděleně. Černčického klání se účastnilo osm družstev mužů a tři družstva žen. 

Vítězný pohár z mužské kategorie letos putuje do Jimlína. Na vítězství stačil čas 41,79 s a na druhý Slavětín měl Jimlín náskok téměř čtyři vteřiny. Družstvo domácích bohužel začalo v nejsilnějším dešti a skončilo na sedmém místě s časem 70,61 s. Jelikož je potřeba nová hasičská krev, vychovávají si hasiči své nástupce. Založili pro děti od šesti let kroužek „Plamínek“ a seznamují je se základní hasičskou technikou.  Leckdo mohl závidět poslední Oboře, která dostala voňavý věnec ze špekáčků.  Z družstev žen obsadily první místo Dobroměřice. 

Sbor dobrovolných hasičů v Černčicích byl založen již v roce 1899 a tyto závody pořádá od roku 1998. Černčičtí hasiči vyhráli závody celkem 5 krát, dokonce ho získali tři roky po sobě. Sbor dobrovolných hasičů má 36 členů a z toho je 7 žen. Pan Paleček nám dále prozradil, že příprava jim letos zabrala dva týdny. Velkou výhodou je zkušenost a zaběhanost z předešlých závodů. Vlastní závod pak připravovalo osm lidí.

Kontakt

Ondřej Cvešpr

ondra@cvespr.cz

737 062 614

Vyhledávání